Zadanie typu maturalnego
Lerus:

W ΔABC punkty D,E odpowiednio na bokach AB i AC tak, że /AD/ : /DB/ = 1:2 oraz /AE/ : /EC/ =
2:1
Wyznacz jaką część pola trójkąta ABC stanowi pole czworokąta ADFE.
3 lut 21:03
Mila:

P=P
ΔABC
2P
ADC=P
CDB− Δ o tej samej wysokości
Pola małych Δ oznaczone odpowiednio na rysunku.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−stąd:
| 1 | | 4 | | 6 | |
PADFE=2s+w=2* |
| P+ |
| P= |
| P⇔ |
| 21 | | 21 | | 21 | |
============
3 lut 21:37
Lerus: | 2 | |
Dzięki, lecz jakby można prosić o wytłumaczenie dlaczego 2s+3w = |
| P byłbym wdzięczny . |
| 3 | |
3 lut 21:48
3Silnia&6: Wow, swietne rozwiazanie ! Naprawde proste.
Moje zajelo mi cala strone A4, ale pochwale sie, ze mam taki sam wynik

ΔAEB i ΔABC maja wspolna wysokosc, a stosunek ich podstaw to 2:3.
3 lut 21:55
Lerus: Dzięki. Teraz to zauważyłem.
3 lut 22:02
Mila:
P
ΔAEB=2*P
ΔCEB mają tę samą wysokość opuszczona na bok AC,
P
ΔAEB=2s+3w
3 lut 22:02
Kacper:
pięknie biorę
4 lut 08:56
Eta:
4 lut 14:19