Rozwiąż równanie
justynka: Rozwiąż równanie (x−2)3+10x2=(x−2)(x+3)2
3 lut 20:55
5-latek: Po lewo masz wpisz a otrzymasz
3 lut 21:04
justynka: Co mam?
3 lut 21:08
Jack: wszystko na lewo...
3 lut 21:09
Janek191:
( x − 2)3 + 10 x2 = ( x − 2)*( x + 3)2 ?
3 lut 21:11
Jack: hehe

(x−2)
3 + 10x
2 − (x−2)(x+3)
2 = 0
(x−2)[(x−2)
2 − (x+3)
2] + 10x
2 = 0
(x−2)([(x−2 − x −3)(x−2 + x + 3)] + 10x
2 = 0
(x−2)(−5(2x + 1)) + 10x
2 = 0
(x−2)(−10x − 5) + 10x
2 = 0
−5(x−2)(2x+1) + 10x
2 = 0
wlasciwie i tak musisz teraz wymnozyc...
3 lut 21:15
Eta:
| | 2 | |
x3−6x2+12x−8+10x2=x3+6x2+9x−2x2−12x−18 ⇒ 15x= −10 ⇒ x= − |
| |
| | 3 | |
3 lut 21:23
Jack: zawsze mozna wszystko na chama mnozyc...
3 lut 21:24
Eta:
W tym przykładzie .......... nawet trzeba
3 lut 21:24
Eta:
Lepiej mnożyć na "chama" ......... niż naliczyć się "na darmo"
3 lut 21:27