wykaż że różnica
anetk: Wykaż że różnica liczby trzycyfrowej o tych samych cyfrach ale zapisanych w odwrotnej
kolejnosci jest podzielna przez 3
3 lut 20:43
Saizou :
liczba 3−cyforwa jest w postaci
k=100a+10b+c
liczba "zapisana od tyłu"
n=100c+10b+a
k−n=100a+10b+c−100c−10c−a=99a−99c=99(a−c) a to jest podzielne przez 3
UWAGA! pomyśl czy a i c mogą być dowolne xd
3 lut 20:49
anetk: no raczej nie moga byc dowolne
3 lut 20:56
Saizou :
w takim razie jakie mogą być ?
3 lut 20:57
anetk: takie same
3 lut 20:58
Saizou :
to nie jest konieczne
pomyśl nad istnieniem liczby 3−cyfrowej
3 lut 20:59
anetk: no to juz sie pogubiłem lekko
3 lut 21:02
Saizou :
a,b,c muszę być cyframi, bo jeśli zapiszemy liczę w postaci 100a+10b+c to nie możemy wziąć
a=15, bo to już nie będzie liczba 3−cyforwa.
Czy cyfry a,b,c mogą być dowolne?
jakie nie może być a?
3 lut 21:04
anetk: a nie może byc wieksze od 9 ?
3 lut 21:06
Saizou :
to jedno,a drugie ?
jakie znasz cyfry ?
3 lut 21:08
Janek191:
c ≠ 0
3 lut 21:09
anetk: cyfr jest 10
3 lut 21:10
Saizou :
no i
Janek191 popsuł myślenie
3 lut 21:11
anetk: szkoda bo może sam bym do tego doszedł

przez chwile sie poczułem jak przy tablicy
3 lut 21:13
Saizou :
antek im więcej sam wywnioskujesz tym lepiej dla ciebie xd
3 lut 21:15
anetk: no tak zgadza sie a matura rozsz. czeka
3 lut 21:16
Saizou : a w której jesteś klasie ?
3 lut 21:18
anetk: 4 tech
3 lut 21:20
Saizou : to się bierz chłopie do roboty bo czasu masz niewiele
3 lut 21:22