Pochodna cząstkowa wyższych rzędów.
pamiec: Pochodna cząstkowa wyższych rzędów. Proszę o sprawdzenie.
Oblicz pochodne cząstkowe rzędu drugiego funkcji u=y
lnx
pochodna pierwszego rzędu
| ∂u | |
| =lny * x(lny)−1 (korzystam z zależności (ylnx=xlny) |
| ∂x | |
| ∂2u | | 1 | | 1 | |
| =(lny * ylnx * x−1)'= |
| * lnx * ylny−1 * |
| =U{lnx * ylnx}{y2 |
| ∂xy | | y | | x | |
* x}
3 lut 20:10
pamiec: *dokończę zaraz, ponieważ przypadkowo wysłałem.
3 lut 20:11
pamiec: *zaczynam od ostatniej linijki
| ∂2 | | 1 | | 1 | |
| =(lnx * xlny * y−1)' = |
| * lny * xlny−1 * |
| = U{lny * |
| ∂yx | | x | | y | |
x
lny}{x
2 * y}
3 lut 20:17
pamiec: w ostatnim oczywiście:
3 lut 20:18
pamiec: A i obliczyć trzeba było:
3 lut 20:19
Jerzy:
Pierwsza po y żle
3 lut 20:22
pamiec: w którym miejscu i co jest źle?
3 lut 20:25
Jerzy:
Po x też żle
3 lut 20:26
pamiec: jakie błędy popełniłem?
3 lut 20:27
pamiec: Halo, czy ktoś pomoże?
3 lut 20:38
Jerzy:
OK.Pierwsze pochodne masz dobrze, żle popatrzyłem
3 lut 22:02
Jerzy:
| | 1 | |
Popraw po x: = lny*ylnx* |
| |
| | x | |
3 lut 22:10