Rzucamy dwa razy kostką jakie jest prawd. że
Szuumi: Rzucamy dwa razy kostką jakie jest prawd. że
a) wypadną dwie różne liczby
b)suma oczek będzie większa od 4
c)iloczyn oczek jest mniejszy od 25
d)co najmniej raz wypadła liczba parzysta
omega=36
mam odp na:
a)30/36=15/18
b)30/36=15/18
3 lut 20:00
Szuumi: czy punkty a i b są dobrze zrobione?
3 lut 20:05
Szuumi: w przykładzie c) mnoże liczbę 1 * 1 . 1 * 2 . itd?
3 lut 20:06
3Silnia&6: a), b) okey, mozesz zapisac jako 5/6
c), d) policz prawdopodobienstwo zdarzenia przeciwnego.
3 lut 20:07
Obrałemcęzure: B jest źle
3 lut 20:09
Szuumi: przeciwny czyli iloczyn jest większy od 25?
3 lut 20:10
52: większy bądź równy
3 lut 20:11
Szuumi: i dalej mnoże sobie 1*1 1*2 1*3 itd patrze czy suma jest większa bądz równy 25
3 lut 20:14
3Silnia&6: Tak, masz wypisac wszystkie przypadki, dla ktorych iloczyn bedzie niemniejszy niz 25, wiec
chyba nie oplaca sie od 1

Moze od drugiej strony (6,6),(6,5),(5,6),..
3 lut 20:15
Szuumi: wiem, więc takich przypadków jest 5
to wynik 31/36
3 lut 20:18
3Silnia&6: (6,6), (6,5),(5,6),(5,5) − 4

Czyli prawdopodobienstow zdarzenia przeciwnego wynosi 4/36 = 1/9
Wzor:
A − jakies tam zdarzenie
A' − zdarzenie przeciwne do zdarzenia A
P(A') = 1 − P(A)
3 lut 20:21
Szuumi: mam pytanie czy zawsze trzeba liczyć zdarzenie przeciwne
czy można obliczyć właśnie bez tego
3 lut 20:42
Szuumi: ?
3 lut 20:49
3Silnia&6: Mozesz liczyc normalnie, wypisaca sobie jak wczesniej pary: (1,1),(1,2),(2,2),(2,3),....(6,4),
ale masz ich duzo wiecej
3 lut 20:53