funkcja
Heeelp: Wyznacz wszystkie pary (x,y) dla których wielomian P(t)=(t2−4)(t2+yt+x) ma dokładnie dwa
miejsca zerowe. Zilustruj ten zbiór na płaszczyźnie.
t=2 lub t=−2
więc delta z (t2+yt+x) musi być ujemna więc y2<4x
Co teraz? Jak to narysować?
3 lut 19:12
Heeelp: ?
3 lut 19:55
ICSP: Δ < 0
albo drugi nawias jest w jednej z trzech postaci :
1. t2 − 4
2. t2 + 4t + 4
3. t2 − 4t + 4
3 lut 19:56
Heeelp: Nie rozumiem.
3 lut 20:07
Heeelp: Jakby było w takich postaciach co napisałeś/aś to funkcja by miała 4 miejsca zerowe.
3 lut 20:08
ICSP: jakie ?
3 lut 20:14
Heeelp: ok zakumałem xD
jak narysować y2<4x (wyszło mi z delty)
3 lut 20:18
ICSP: Zacznij od narysowania y2 = 4x.
3 lut 20:19
Heeelp: problem w tym że nie wiem jak to zrobić
3 lut 20:22
Heeelp: narysowac na wykresie dwie funkcje jedna y2 druga 4x?
3 lut 20:24
ICSP: | | x2 | |
to narysuj y = |
| i potem przekręć kartkę o 90o w prawo. |
| | 4 | |
3 lut 20:26
Heeelp: Narysowałem ale nie za bardzo wiem co z tego wykresu wynika. Nie wiem nadal jakie są pary
rozwiązań, x ∊(0, ∞) y ∊ R ?
3 lut 20:32
ICSP:

y
2 < 4x
(x,y) = (0 , 1) nie spełnia nierówności, więc należy zakreślić obszar po drugiej stronie
paraboli.
Oczywiście parabola ze względu na słabą nierwónosc powinna byc namalowana przerywaną kreską.
3 lut 20:36
Heeelp: Dzięki
3 lut 20:40