odległość srodkow dwoch okregow o rownaniach x^2 y^2=3 i x^2 y^2-2x=0
Pawcio: odległość srodkow dwoch okregow o rownaniach x
2+y
2=3 i x
2+y
2−2x=0 jest rowna:
a)1
b)2
c)3
d)4
nie wiem o co tu biega, tu trzeba cos porownac czy przyrownac do czegos? czy potrzebny jest
jakis wzor? bo ja patrze na to i ...
20 gru 12:47
Nikka: Równanie okręgu to (x−a)2+(y−b)2 = r2
S = (a,b) − środek okręgu; r − promień okręgu
x2+y2 = 3 → S = (0,0) , r = √3
x2+y2−2x = 0
x2−2x+1+y2−1 = 0
(x−1)2 + y2 = 1 → S' = (1,0), r =1
|SS'| = √(xS'−xS)2+(yS'−yS)2
|SS'| = √(1−0)2+(0−0)2
|SS'| = 1
20 gru 13:00
20 gru 13:12
Nikka:
20 gru 13:56