kombinatoryka
Paulina: ile jest liczb dziesieciocyfrowych, w ktorych suma cyfr jest rowna 5?
1) przypadek jezeli na pierwszym miejscu bedzie cyfra 5 i dalej same 0. (1)
2) przypadek jezeli na pierwszym miejscu beda znajdowaly sie cyfry 4 lub 1 z reguly mnozenia
2*9= 18
i dalej nie wiem jak to rozwiazac
3) przypadek jezeli na pierwszym miejscu bedzie znajdowac sie 2 lub 3 , no ale dalej moze
znajdowac sie 2 lub 3 i nie wiem jak to rozwiazac..
2* i cos..
3 lut 18:00
pieszczoch: JEDNA 5 z przodu
4 i 1 wiec 1 z przodu kominacje pozostałych z 4 i na odwrot
i tak dalej
3 lut 18:03
pieszczoch: musisz sobie to wszystko wypisac
3 lut 18:03
Paulina: np. w 3 przypadku moze znajdowac sie cyfra 2 i 1 lub sama 3 lub 1 i 1 i 1a pozostale beda
zerami jezeli bedzie 2 na pierwszym miejscu
lub
jezeli na pierwszym miejscu bedzie 3 to dalsze liczby moga byc 2 lub 1 i 1
ale jak to zapisac
3 lut 18:05
pieszczoch: ale był też wzuuur na takie zjeb.... zadanka kominacje z powturzeniami
3 lut 18:05
pieszczoch: sfartem elo
3 lut 18:06
pieszczoch: ale masz biegunke umysłową normalnie jak dasz sobie na 3 na 1 miejscu to masz kominacje z 2
nasteonie dodasz kominacje z 2 elementowe z bioru 9 elementowego
3 lut 18:09
3 lut 18:10
pieszczoch: no chyba tak to sie robiło nie pamiętam foczko dokładnie
3 lut 18:14
Paulina: ta
3 lut 18:16
Paulina: pieszczoszku
3 lut 18:16
Mila:
Paulino wypisz wszystkie możliwe sumy cyfr dające 5.
3 lut 18:18
Paulina: | | 9 | |
2*( |
| ) to ten wzuur niutona |
| | 2 | |
3 lut 18:20
Paulina: 1+1+1+1+1
2+3
2+1+1+1
5
4+1
3 lut 18:21
Paulina: 2 ostatnie zalatwione
3 lut 18:21
5-latek: Paulina
Wzór Newtona
3 lut 18:22
Paulina: a ten 1 przypadek to bedzie taki, ze 1 musi byc z przodu
3 lut 18:22
pieszczoch: paulunka nie wyjdzie nam bo wole młodsze loszki :x
3 lut 18:24
3 lut 18:24
Paulina: ty pedofilu xDD
3 lut 18:24
Paulina:
3 lut 18:27
pieszczoch: dobrze to robisz
3 lut 18:28
pieszczoch: jaki teraz bedziemy mieli przypadek bo sie pogubilem
3 lut 18:29
Paulina: 2+1+1+1
to z przodu musi byc 1 lub 2
a wiec
dobrze
3 lut 18:32
3 lut 18:37
pieszczoch: tak
3 lut 18:41
Paulina: dobra czaje dalej nie robie
3 lut 18:41
pieszczoch: nie wiem po co wgl robisz te zadania, nie masz nic ciekawszego do roboty.
3 lut 18:43
Paulina: trza spr zaliczyc
3 lut 18:45
pieszczoch: no to po co robią sprawdzian jak dobrze Ci tego nie wtumaczyli bo nie umisz zrobic zadania
3 lut 18:46
pieszczoch: i musisz uczyc sie w domu pewnie chodzic do panstwowej szkoly i tam taka cebule odwalaja //
3 lut 18:47
Paulina: taki mamy rzád
3 lut 18:49
Paulina: i oswiate
3 lut 18:50
pieszczoch: no edukacja w polsce jest smieszna a niby jestesmy taka madra nacja hahahahahaha
3 lut 18:51
Mila:
Za mało było słupków w nauczaniu początkowym.
1)
2)
2||3000..0 9 liczb
3||200..0 9 liczb
4)
| | 9! | |
1||2110...0 |
| =252 permutacje z powtórzeniami |
| | 2!*6! | |
| | 9! | |
1||310..0 |
| =9*8=72 permutacje z powtórzeniami |
| | 7! | |
5)
5||00...0 jedna liczba
6)
1||40...0 9 liczb
4||10..0 9 liczb
7)
| | 9! | |
2||210..0 |
| =9*8=72 permutacje z powtórzeniami |
| | 7! | |
Powinno być 715.
3 lut 18:53
Paulina: w rankingu najlepszych szkol wyzszych na swiecie, znajdujemy sie na 40 ktoryms miejscu,cos z
polska edukacja jest nie tak.
3 lut 18:54
Mila:
Takie zadanie jest równoważne obliczeniu liczby rozwiązań równania :
x
1+x
2+......+x
10=5 w zbiorze N, gdy x
1≥1
stąd:
x
1+x
2+......+x
10=4
Liczba rozwiązań:
3 lut 18:56
Mila:
Najłatwiej szukać winy w szkole. Pieszczochu nie czytasz podręcznika.
Czy tam nie było słowa "wzór", "powtórzenie" ?
3 lut 19:00
Paulina: Mila jak ty to zrobilas

chodzi mi o to drugie rownanie|
x
1+x
2+...+x
10=4
?
3 lut 19:02
Paulina: tak blad jest taki, ze takie osoby jak ja chodza do liceum, koncza ja, zdaja mature, a potem
dostaja tytul magistra , a nastepnie pretensje do kraju, ze nie mamy pracy, a taaacy madrzy
jestemsy. Nie mowie tutaj o winie nauczyciela .
3 lut 19:05
Kacper:
Ja to zawsze tłumaczę na kulkach i kreskach

Info pod nr 8959267.
3 lut 19:17
Mila:
1) Paulino, pracuj, a osiągniesz sukces. Czytaj wyjaśnienia w podręczniku.
Tam są przykłady rozwiązane i wyjaśnione.
2) Ad równanie i wzór.
To jest wzór na kombinacje z powtórzeniami ( poziom studiów, to na profilu rozszerzonym
tłumaczą)
jednak pierwszy sposób też jest dobry i postaraj się zrozumieć.
3 lut 19:20