Podzielność
Damian: Wyznacz najmniejsza liczbę naturalną, która w wyniku podzielenia przez 7 daje resztę 1, przez 8
daje 2 a przez 11 daje resztę 3.
3 lut 16:09
Mila:
Czytaj : Chińskie tw. o resztach.
n=7k+1
n=8m+2
n=11k+3
−−−−−−−−−
1≤n≤7*8*11
znajdujemy najmniejsze k, takie , że liczba n=7k+1 spełnia drugie równanie:
1 (k=0,r=1), 8( k=1,r=0), 15 ( k=2,r=7), 22, 29, 36, 43,50 (k=7, r=2)
50=6*8+2
Rozwiązaniem pierwszego i drugiego równania są liczby postaci:
n=50+(7*8)j
n=50 +56 j
znajdujemy najmniejsze j, takie , że liczba n=50 +56 j spełnia równanie n=11k+3:
50 (j=0, r=6) ,106 (j=1,r=7) , 162, j=2, r=8),218 (j=3, r=9,),274 (j=4, r=10),
330(j=5, r=0, ) ,386 (j=6,r=1), 442 (j=7, r=2),498( j=8, r=3)
n=498+(56*11)s, s∊N
N=498 to najmniejsza szukana liczba.
To takie ręczne obliczanie na piechotę.
3 lut 18:11
Mila:
II sposób:
n=7k+1
n=8m+2
n=11k+3
−−−−−−−−−−−−−
Szukamy liczby , która spełnia (1) i (2) równanie:
7k+1=8m+2⇔
7k=8m+1
7−1 w Z8 to 7 , 7*7=49=6*8+1
7k=1(mod8) /*7
49k=7 (mod8)
k=7(mod8)
k=8s+7 podstawiamy do (1)
n=7*(8s+7)+1⇔n=56s+50
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Szukamy rozwiązania dla układu
n=56s+50
n=11k+3
56s+50=11k+3
56s=11k−47
56s=−47(mod11)
1s=−47 (mod11)⇔s= (−47+55)(mod11)
s=8(mod11)⇔s=11t+8
Podstawiamy
n=56*(11t+8)+50
n=616t+448+50
n=498+616t, t∊N
==============
4 lut 16:10