monotonicznośc funkcji
madzik: Wskaż przedziały monotoniczności funkcji:
f(x)= sinxcosx
Pochodna wyszła mi
f'(x)= −sinxcosx * sinx * ( lnsinx+1−sin2x) dobrze?
I mam problem teraz własnie z ta monotonicznoścą
3 lut 15:53
madzik: | | π | |
zapomniałam...przedział jest od (0; |
| ) |
| | 2 | |
3 lut 16:31
grzest: Pochodna policzona błędnie.
f'(x)=sin(x)cos(x)*(cos(x)2/sin(x)−sin(x)*ln(sin(x))).
3 lut 17:01
grzest: Po uporaniu się z obliczeniem pochodnej, należy znaleźć przedziały gdzie pochodna jest
| | π | |
dodatnią (tam funkcja ciągła jest rosnąca). Na pozostałych częściach przedziału (0, |
| ) |
| | 2 | |
badana funkcja ma pochodną ujemną a więc badana funkcja jest malejąca.
3 lut 17:16
madzik: jeśli chodzi o ta pochodną to ja z 1 trygonometrycznej cosx zamieniałam na 1−sinx oraz
później sinx wyłączyłam przed nawias, stąd mój wynik. Tylko teraz jaki znak ma np.
sinxcosx? mam właśnie problem z określeniem znaków tej pochodnej
3 lut 17:23
madzik: up
3 lut 22:44
madzik: upup
3 lut 23:25
madzik: up
4 lut 10:32
Jerzy:
W podanym przedziale pochodna jest dodatnia
4 lut 10:50
kochanus_niepospolitus:
to nadal Twój wynik pochodnej nie zgadza się z tym co napisał 'grzest'
4 lut 11:04
madzik: Już się zgadza, napisałam teraz tak jak sie należy

Jerzy, skąd to wywnioskowałeś?
4 lut 11:26
Jerzy:
Sprowadz nawias do wsp. mian.
Licznik jest dodstni, bo ln(sinx) jest ujemny
4 lut 11:55
madzik: Czyli wychodzi na to, że funkcji jest rosnąca w całym podanym przedziale?
4 lut 12:57
Jerzy:
Tak
4 lut 13:05
madzik: Dziękuję za pomoc!
4 lut 13:08