Własności liczb całkowitych
xxx135: Znalezienie wszystkich par liczb całkowitych (a,b), takich, że (a−2)(b+3)=5, sprowadza się do
| | ⎧ | a−2=1 | |
| rozpatrzenia następujących przypadków: | ⎩ | b+3=5 |
|
Rozwiązując poszczególne układy równań otrzymujemy wszystkie szukane pary liczb spełniające
równanie (a−2)(b+3)=5: (a,b) = (3,2) lub (7, −2) lub (1, −8) lub (−3, −4).
Postępując w analogiczny sposób znajdź:
b) wszystkie pary liczb naturalnych (x,y) spełniające równanie (x−4)(y−5)=9
c) wszystkie pary liczb całkowitych spełniające równanie xy+5x+2y+3=0