błagam nie potrafię tego
grześ: wyznacz równianie stycznej do wykresu funkcji w punkcie o współrzędnych x=1
f(x)=x2 lnx
3 lut 15:36
Jerzy:
I gdzie problem ?
3 lut 15:38
grześ: nie wiem czy dobrze to robię.
ma wyjść y=2x−2 ?
3 lut 15:42
Jerzy:
Pokaż obliczenia
3 lut 15:45
Jerzy:
Styczna: y = f'(1)(x−1) + f(1)
3 lut 15:46
grześ: f(x)=x
2 lnx
| | lnx' *x−lnx *x' | |
f '(x)= |
| |
| | x2 | |
f '(1)= 1
f(1)= 0
y=f '(x
0)(x−x
0)+f(x
0)
y=1(x−1)+0
y=x−1
3 lut 15:52
Jerzy:
Licz pochodną iloczynu !
3 lut 15:57
grześ: pomyliły mi się zadania
3 lut 16:13
grześ: f '(x)= (x
2)'*lnx+x
2 *(lnx)'
f '(1)=2*0+1
f '(1)=1
f(1)= 1
2*ln1
f(1)=1*0=0
y=1(x−1)+0
y=x−1
3 lut 16:23
Jerzy:
Dobrze
3 lut 17:55