jakby któś mogł pomoc. zadania są z równań różniczkowych
gabi94: Rozwiązać równania:
a) x2y2y'+xy3=1
b) ex(1+ey)+ey(1+ex)y'=0
c)y''+2y'+y=8ex
d)y'''+y''=ex−x2
3 lut 14:58
Jerzy:
a) podziel przez x2y2 i podstaw u = y/x
b) równanie zupełne
3 lut 15:36
Mariusz:
a) równanie Bernoulliego
b) równanie o rozdzielonych zmiennych
c) oraz d) równanie liniowe niejednorodne wyższego rzędu
12 lut 20:21
Mariusz:
a)
x
2y
2y'+xy
3=1
3x
2y
2y'+3xy
3=3
u=y
3
x
2u'+3xu=3
x
2u'+3xu=0
x
2u'=−3xu
ln|u|=−3ln|x|+ln|C|
u=Cx
−3
u(x)=C(x)x
−3
x
2(C'(x)x
−3−3C(x)x
−4)+3C(x)x
−2=3
C'(x)x
−1=3
C'(x)=3x
b)
e
x(1+e
y)+e
y(1+e
x)y'=0
e
x(1+e
y)=−e
y(1+e
x)y'
ln|1+e
x|=−ln|1+e
y|+ln|C|
(1+e
x)(1+e
y)=C
c)
y''+2y'+y=8e
x
y=e
λx
λ
2e
λx+2λe
λx+e
λx=0
(λ
2+2λ+1)e
λx=0
(λ
2+2λ+1)=0
(λ+1)
2=0
λ
1=−1≠1
y
s=Ae
x
Ae
x+2Ae
x+Ae
x=8e
x
4Ae
x=8e
x
4A=8
A=2
y=(C
1+C
2x)e
−x+2e
x
d)
y'''+y''=e
x−x
2
y=e
λx
λ
3e
λx+λ
2e
λx=0
(λ
3+λ
2)e
λx=0
(λ
3+λ
2)=0
λ
2(λ+1)=0
λ
1=0 (pierwiastek dwukrotny)
λ
2=−1≠1
y
s=Ae
x+x
2(B
2x
2+B
1x+B
0)
y
s'=Ae
x+(4B
2x
3+3B
1x
2+2B
0x)
y
s''=Ae
x+(12B
2x
2+6B
1x+2B
0)
y
s'''=Ae
x+(24B
2x+6B
1)
Ae
x+(24B
2x+6B
1)+Ae
x+(12B
2x
2+6B
1x+2B
0)=e
x−x
2
2Ae
x+(12B
2x
2+(24B
2+6B
1)x+(6B
1+2B
0))=e
x−x
2
2A=1
12B
2=−1
6B
1=2
2B
0=−2
| | 1 | | 1 | | 1 | |
y=C1e−x+C2x+C3+ |
| ex− |
| x4+ |
| x3−x2 |
| | 2 | | 12 | | 3 | |
12 lut 21:10