pochodne, ekstrema
Natka: Wyznacz ekstrema lokalne funkcji − drobna pomoc
| | x5 | | x4 | |
f(x) = |
| − |
| +x2 −x |
| | 5 | | 2 | |
1) D ∊ R
2) f'(x) = x
4 −2x
3+2x−1
3) D
f' ∊ R
4) f'(x) = 0
x
4 −2x
3+2x−1 = 0
x
3(x−2) + 2x −1 = 0
? ? ? ? ?
Skoro to wielomiany to powinnam to wyłączyć w nawiasy ale nijak to nie wychodzi
3 lut 14:13
Smule: Inaczej
Używając twierdzenia bezout, znajdź pierwiastki wielomianu metodą podstawiania. jeśli są
całkowite to pierwiastkiem jest − 1 lub 1
a następnie podziel schematem hornera
3 lut 14:34
Smule: Tak próbując metodą podstawiania Ci nie wyjdzie
3 lut 14:34
Jack: nie kazdy wielomian da sie tak prosto rozlozyc (pogrupowac)...
czasami duzo latwiej jest poszukac pierwiastkow po prostu...
ale niech Ci bedzie...

x
4 − 2x
3 + 2x − 1 = 0
x
4 − x
3 − x
3 + x + x − 1 = 0
x
3(x−1) −x(x
2−1) + 1(x−1) = 0
x
3(x−1) − x(x−1)(x+1) + 1(x−1) = 0
(x−1)(x
3 − x(x+1) + 1) = 0
(x−1)(x
3 − x
2 − x + 1) = 0
(x−1)(x
2(x−1) − 1(x−1)) = 0
(x−1)((x−1)(x
2−1)) = 0
(x−1)(x−1)(x+1)(x−1) = 0
(x−1)
3 (x+1) = 0
3 lut 14:36
Smule: metodą wspólnego czynniku *
3 lut 14:36
Natka: to jakaś chyba wyższa matematyka bo nie znam ani twierdzenia ani schematu hornera :
3 lut 14:39
Smule: Dziwne bo w liceum (lub technikum) wielomiany przerabia się długo długo przed pochodnymi
3 lut 14:40
Jack: schemat hornera to jeden ze sposobow dzielenia wielomianow
te twierdzenie zarowno zreszta jak i schemat powinnas poznac na wstepie do wielomianow...
pochodne znasz, a sa znacznie trudniejsze, ciekawe...
3 lut 14:40
Natka: aaa to ok, najwyzej bede po prostu szukać i tyle

dzięki za wszelką pomoc
3 lut 14:42
Natka: mialam podstawową matematyke w lo, a na studiach mam matematyke wiec znam pochodne całki etc i
czasem nam dadzą przyklad z wielomianami ale tego schematu hornera nigdy nie mielismy
3 lut 14:43