Mi wyszło że reszta jest równa 0, i nie jestem pewny czy dobrze, więc prosił bym
Wunsz: wyznacz resztę z dzielenia wielomianu w przez trójmian p(x)= x2 −4x −5 wiedząc że liczba 5
jest pierwiastkiem wilomianu w oraz w(−1) =6.
3 lut 13:47
Jerzy:
R(x) = −x + 5
3 lut 14:02
Wunsz: A mógłbym zobzaczyć jak do tego dojść?
3 lut 14:16
Jack: skoro liczba 5 jest pierwiastkiem, to oznacza ze jak podstawisz za iksa "5" w wielomianie to
otrzymasz zero.
Czyli
W(5) = 0
oraz z polecenia
W(−1) = 6
Reszta jest stopnia mniejszego od tego przez co dzielimy :
R(x) = ax + b (funkcja liniowa) bo P(x) jest funkcja kwadratowa
| W(x) | |
| = jakiś wielomian Q(x) , reszta |
| P(x) | |
wiec
W(x) = Q(x) * P(x) + R(x)
W(x) = Q(x) * (x
2−4x − 5) + R(x)
W(x) = Q(x) * (x
2−4x − 5) + ax + b
podstawiasz te W(5) i W(−1)
W(5) = Q(5) * 0 + a(5) + b −−−−>>> 5a + b = 0
W(−1) = Q(−1) * 0 + a(−1) + b −−−−−>>> −a + b = 6
uklad rownan z dwiema niewiadomymi :
5a + b = 0
−a + b = 6
Odejmijmy od siebie.
5a − (−a) + b − b = 0 − 6
6a = − 6 −>>> a = −1
z drugiego rownania : b = 6 + a −>>> b = 6 − 1 = 5
wiec reszta
y = −1x + 5 czyli −x + 5
3 lut 14:24
Wunsz:

Podbnie robiłem ale pod koniec mi się pomieszało. Dzięki wielkie!
3 lut 14:28