macierze
Natka: oblicz równanie macierzowe: Nie umiem z tego wybrnąć pomoże ktoś?
To już jest końcówka zadania, no i mogę przenieść X na prawo i dodać macierz jednostkową ale i
tak nie odejme macierzy przy X bo są po złej stronie..
ktoś pomoże?
| | ⎧ | −1 −1| | |
| X − [ 3 −2 ] = X | ⎩ | −5 2| |
|
3 lut 12:45
Pawel: a możesz to jakoś ładniej, zapisać ? o co konkretnie chodzi. Jakie jest polecenie, jaka treść
zadania?
3 lut 12:48
Natka:
|−1 −1| |1 0|
[ −3 2] = X|−5 2| − |0 1| X
3 lut 12:49
Natka: Ok, już chwilka zaraz to wszystko zapisze
3 lut 12:52
Pawel: a można treść ? X to jaka macierz? Trochę to dziwne
3 lut 12:53
Natka: Mam rozwiązać równanie macierzowe:
|3 1| |−1 −1|
X − [ |4 2| * | 2 −3|T ]T = X *| −5 2|
3 lut 12:56
Pawel: ok, teraz wygląda to lepiej, będę pisał krok po kroku co zrobić, bo nie chcę mi się wszystkiego
przepisywać
3 lut 13:01
Natka: ok
3 lut 13:02
Pawel: najpierw mamy mnożenie dwóch macierzy ( to w nawiasie po lewej stronie)
przy macierzy [2, −3] jest T to znaczy że trzeba tą macierz transponować czyli "zapisać" z góry
na dół
3 lut 13:02
Pawel: czyli mnożymy te dwie macierze
|3 1| | 2|
|4 2| |−3|
3 lut 13:03
piotr1973: x1−3 = −x1−5x2
x2+2 = −x1+2x2
⇒x1 = −1, x2 = 1
X= [−1, 1]
3 lut 13:03
Pawel: wychodzi macierz
|3|
|2|
3 lut 13:04
Pawel: musimy ją transponować i wychodzi [3, 2]
3 lut 13:04
Natka: no tak mam
3 lut 13:05
Pawel: zatem macierz X musi być postaci [x1, x2] żeby można było wykonać działanie odejmowania po
lewej stronie
3 lut 13:05
Pawel: zatem po lewej stronie zostanie nam macierz [x1 − 3, x2 − 2]. Teraz weźmiemy się za prawą
stronę. Mnożymy macierz X=[x1, x2] razy tą macierz po prawej stronie. Umiesz wykonać to
mnożenie ?
3 lut 13:08
Natka: aha.. czyli ja X musze zastapić po prostu macierzą [x1 x2]
Pierwszy raz mi sie taki przyklad trafił bo tak to nie musialam X zamieniać nigdy na macierz z
niewiadomymi
3 lut 13:09
Pawel: dochodzimy do tego że
[x1−3, x2 −2]=[−x1 −5x2, −x1 + 2x2]
3 lut 13:10
Natka: Teraz wszystko jasne zaraz policze i zobacze czy mi wyjdzie
3 lut 13:11
Natka: no tak mi wyszlo ok
3 lut 13:12
Pawel: to teraz wylicz x1 x2 i koniec zadania
3 lut 13:14
piotr1973:
|3 1| |2| |3|
|4 2| |−3| = |2|
3 lut 13:16
3 lut 13:16
Natka: chyba coś zle mi wyszlo
3 lut 13:16
Natka: aha dobra juz wiem gdzie błąd
3 lut 13:18
Pawel: | | 6 | | 1 | |
mi wyszło x1=1 |
| x2=− |
| |
| | 7 | | 7 | |
3 lut 13:21
Natka: mi też. Dobra wielkie dzięki kolego za pomoc
3 lut 13:24
Pawel: spoko
3 lut 13:24