punkt A=(1,2) jest wierzcholkiem trojkata rownobocznego ABC, a punkt S=(4,-1)
Pawcio: punkt A=(1,2) jest wierzcholkiem trojkata rownobocznego ABC, a punkt S=(4,−1) jest srodkiem
okregu opisanego na tym trojkacie. rownanie tego okregu ma postac:
a) (x+4)
2+(y−1)
2=3
√2
b) (x−4)
2+(y−1)
2=18
c) (x−4)
2+(y+1)
2=18
d) (x−4)
2+(y+1)
2=9
wogole nie rozkminiam o co biega w tym zadaniu

pomocy
20 gru 12:20
123: oblicz odległość środka okręgu S=(4,−1) do wierzchołka A=(1,2), otrzymasz r , następnie podstaw
do wzoru równania okręgu (x−a)2+(y−b)2=r2 S(a,b) , czyli w naszym przypadku S(4,−1).
20 gru 13:02
Godzio:
liczymy długość promienia:
r=|SA| = √(1−4)2 + (2+1)2 = √9+9 = √18
(x−xs)2+(y−ys)2 =r2
(x−4)2 + (y+1)2 = 18
Odp C
20 gru 13:05
Pawcio: dziekuje bardzo
20 gru 13:14