pole czworokata
obrorot:
![rysunek](rys/119354.png)
pole czworokata
mam punkty w przestrzeni 2 wymiarowej
P=(4,3)
Q=(−2,1)
R=(−4,−3)
S=(2,−1)
| |RP||QS| | |
pole czworokata dowolnego wynosi |
| sinα |
| 2 | |
pole mi wyszlo 23,77
nie jestem pewny ktory to jest α ten R0Q czy R0S
3 lut 11:23
kochanus_niepospolitus:
![rysunek](rys/119355.png)
a po co tak 'skomplikowanie' (zwłaszcza że źle Ci wyszło − zapewne kwestia złego wyznaczenia
kąta lub wartości sinusa) skoro można tak:
P
szukane = 48 − 2*(4+4+6) = 48 − 2*14 = 20
3 lut 11:34
kochanus_niepospolitus:
∡R0Q = ∡R0S = 90o
3 lut 11:37
kochanus_niepospolitus:
tfu ... oczywiście to co napisałem (odnośnie kątów) nie jest prawdą
3 lut 11:38
obrorot: Dziekuje, nie wpadl bym na to w zyciu
3 lut 11:49
obrorot: poza tym znalazlem blad w sowich obliczeniach
przekatne
|RP| = 10
|QS| =
√20
α = 116,56
stad
10√20 | |
| * sinα = 20,000882 |
2 | |
3 lut 12:05