udowodnij, ze ...
jozefa: Udowodnij, ze jezeli dla dodatnich liczb x, y, z i w zachodzi równość: 4x + 4y + 4z + 4w = 4 to
x2 + y2 + z2 + w2 ≥ 0,25.
Bardzo prosze o pomoc
3 lut 10:58
Kacper:
Biorę
3 lut 13:38
Jack: ?co zabierasz ?
3 lut 14:17
PW: Swoją drogą dziwak formułował to zadanie.
4x + 4y + 4z + 4w = 4
− to miała być podpowiedź, czy nie chciało mu się podzielić przez 4?
3 lut 19:34
Eta:
z nierówności między średnimi : kwadratową i arytmetyczną
| | x2+y2+z2+w2 | | x+y+z+w | |
√ |
| ≥ |
| /2 |
| | 4 | | 4 | |
| | 1 | |
x2+y2+z2+w2≥ |
| *4=0,25 |
| | 16 | |
3 lut 19:45
Eta:
Jeszcze założenie x+y+z+w=1
3 lut 19:46
Eta:
Pewnie to miało być "utrudnienie"
3 lut 19:47