Prawdopodobieństwo
Michał: 1. Z urny w której jest n kul, z których 5 jest białych. Jakie powinno być, n aby przy
losowaniu kolejno dwóch kul bez zwracania prawdopodobieństwo dwukrotnego wylosowania białej
kuli było większe od 1/3
2. W urnie znajduje się 5 kul białych i pewna ilość kul czarnych . Ile powinno być kul czarnych
zeby przy losowaniu bez zwracania dwóch kul prawdopodobieństwo wylosowania 2 kul białych było
większe od 0,2.
Czy w 2 zadaniu liczba kul czarnych może być równa 0 czy przyjmujemy ze jest ona > 0 ( ważne )
Z góry dziękuje
2 lut 22:26
Michał: Prosze o pomoc, szczególnie z 2 :<
3 lut 12:08
===:
zadanie sformułowane po pogańsku

Pewnie chodzi o max ilość kul czarnych
3 lut 12:46
Michał: Taka jest treść orginalna, przez to ja sam mam problemy bo nie wiem czy ma byc przedział czy
jedna wartość czy jak.
3 lut 12:53
Jerzy:
Może być nawet 0
3 lut 12:57
===:
| | (5+n)! | | (n+3)!(n+4)(n+5) | | (n+4)(n+5) | |
|Ω|= |
| = |
| = |
| |
| | 2!(5+n−2)! | | 2(n+3)! | | 2 | |
A=5*4=20
i licz
3 lut 13:05
Michał: Już doszedłem do tego

Zależy od interpretacji zadania, przedział od 0−5 lub 1−5
3 lut 13:11