Podziel wielomian w(x) przez q(x)
Obrałemcęzure: Podziel wielomian W(x) przez q(x)
w(x)=3x4+x3+4x2−2x−1 q(x)=x2−1 reszta będzie równa −x+6 Mam pytanie czy dało by radę
takie
cudo ciachnąć Hornerem ? jeśli tak to w jaki sposób
2 lut 22:09
Eta:
Resztę z dzielenia można wyznaczyć ( bez dzielenia) tak:
R(x)=ax+b
W(1)=5 ⇒ a+b=5
W(−1)=7 ⇒ −a+b=7
−−−−−−−−
2b=12 ⇒ b= 6 to a= −1
R(x)= −x+6
2 lut 22:36
Obrałemcęzure: R(x)=ax+b czy ten wzór działa do każdego przypadku ? czy tylko jeśli mamy dzielenie z x2−1 itp
?
3 lut 20:05
3Silnia&6: Reszta wielomnianu ma stopien o jednej nizszy niz dzielnik
np. dla q(x) = x3 − 3x + 1, reszta R jest postaci: R(x) = ax2 + bx + c.
3 lut 20:12