Pytanie prawdopodobieństwo rozkład normalny
Paprykarz: Czy w rozkładzie normalnym X~N( μ, δ) kwartyle oblicza się za pomocą mediany skoro μ=Me?
Czy trzeba kombinować ze standaryzacją zmiennej?
2 lut 21:54
Godzio:
Kwantyl q
p rzędu p:
| | X − μ | | qp − μ | | qp − μ | |
F(qp) = P(X ≤ qp) = P( |
| ≤ |
| ) = Φ( |
| ) = p |
| | δ | | δ | | δ | |
q
p = Φ
−1(p) * δ + μ
To coś pomoże?
2 lut 22:04
Paprykarz: Pomoże

a czy pojęcie kwartyl jest równoznaczne z kwantyl? Bo na kolokwium miałem kwartyle 1,
2 i 3.
2 lut 22:09
Godzio:
Kwartyl 1 to kwantyl rzędu 1/4
2 1/2
3 3/4
2 lut 22:26
Paprykarz: ok dzięki wielkie
2 lut 22:26