Rozwiąż równanie zespolone
Teodor: Rozwiązać równanie (z − i)3 + 1 = 0. Pierwiastki zapisać w postaci algebraicznej.
2 lut 21:31
Teodor: Jak się za to zabrać? podstawić pod z x+iy?
2 lut 21:32
5-latek: A może
(z−i)3=z3−3z2i+3zi2−i3
Ale nie jestem pewien czy tak można
2 lut 21:39
ICSP: z = 3√−1 + i.
Otrzymasz w ten sposób trzy pierwiastki : z1 , z2 , z3.
2 lut 21:40
Mila:
(z − i)
3 + 1 = 0⇔
(z−i)
3+1
3=0
(z−i+1)* [(z−i)
2−(z−i)*1+1
2]=0
z−i+1=0 lub (z
2−2zi+i
2−z+i+1)=0
z=−1+i lub z
2−(2i+1)*z+i=0, Δ=−3=3i
2
| | 2i+1−√3i | | 2i+1+√3i | |
z=−1+i lub z= |
| lub z= |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 2−√3 | | 1 | | 2+√3 | |
z=−1+i lub z= |
| + |
| *i lub z= |
| + |
| *i |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Rozwiąż równanie kwadratowe
Albo tak:
(z−i)
3=−1
z−i=
3√−1
|−1|=1
φ=π i teraz wzory de Moivre'a
2 lut 21:50
Teodor: Przepraszam że tak chyba głupio zapytam ale czy mogę sobie założyć że 3√−1 = 1? i wtedy mam
z=1+i
r=√2? φ=3/4pi? Bo to 2 ćwiartka tak?
2 lut 22:10
Mila:

Nie możesz , przecież 1
3=1 a nie (−1)
W R:
3√−1=−1 bo (−1)*(−1)*(−1)=−1
3√8=2 bo 2*2*2=8
3√−8=−2 bo (−2)*(−2)*(−2)=−8
Co tam pokręciłeś?
Wyciągasz
3√−1
|−1|=1
φ=π
| | π+2kπ | | π+2kπ | |
zk=3√1*(cos |
| +i sin |
| ), k=0,1,2 |
| | 3 | | 3 | |
| | π | | π | | 1 | | √3 | |
z0=(cos |
| +i sin |
| )= |
| + |
| i |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 2 | |
| | π+2π | | π+2π | |
z1=(cos |
| +i sin |
| )=cosπ+i sinπ |
| | 3 | | 3 | |
z
1=−1
z−i=−1⇔z=−1+i
| | π+4π | | π+4π | |
z2=(cos |
| +i sin |
| ) to juz sam dokończ, |
| | 3 | | 3 | |
wiesz jaki wynik, bo masz już rozwiązane wcześniej
2 lut 22:30
Teodor: mój błąd nie wstawiłem minusów, ale nie rozumiem tego przejścia:
z−i=3√−1
|−1|=1
bo wychodzi mi na to że z=3√−1 +i czyli z=−1+i. (Pewnie brakuje mi teorii.)
2 lut 22:49
Mila:
I tak wyszło, najpierw, oblicz wszystkie pierwiastki 3√−1, a potem podstawiaj.
z−i=z0
z−i=z1
z−i=z2
2 lut 23:10
Teodor: Wow nie wiedziałem że można po prostu potraktować tą prawą stronę jako funkcje z, to wiele
ułatwia, dzięki.
czyli z2=−12+2−√32
2 lut 23:55
Teodor: oj z2= −1 2 − u{ √ 3 } { 2 } i + i
2 lut 23:58