Bardzo proszę o wyjaśnienie jak to się robi.
Lim:
Wyznaczyć jądro i obraz przekształcenia liniowego L : R3 −→R3 określonego wzorem
L(x, y, z) = (x + y − z, 2x − y, 3y − 2z).
Godzio:
Obraz:
L(1,0,0) = (1,2,0)
L(0,1,0) = (1,−1,3)
L(0,0,1) = (−1,0,−2)
Trzeba teraz sprawdzić czy wektory są liniowo niezależne.
a(1,2,0) + b(1,−1,3) = (−1,0,−2)
a + b = − 1
a+b = −1 więc są zależne stąd wywalamy jeden z wektorów i mamy:
(są też inne metody sprawdzenia liniowej niezależności − np wyznacznik)
(1,2,0) i (1,−1,3), te wektory są już oczywiście liniowo niezależne.
Im(L) = Lin { (1,2,0), (1,−1,3) }
Jądro:
L(x,y,z) = (0,0,0)
x + y − z = 0 ⇒ x + 2x − 3x = 0
2x − y = 0 ⇒ y = 2x
3y − 2z = 0 ⇒ 3y = 2z ⇒ 6x = 2z ⇒ z = 3x
Stąd rozwiązaniem jest
y = 2x
z = 3x
x ∊ R
Stąd wektor (1,2,3) (za x wziąłem jedynkę)
Ker(L) = Lin { (1,2,3) }