x | x | |||
oblicz najmniejsze dodatnie miejsce zerowe funkcji f(x) = 4 sin | cos | − √2 | ||
4 | 4 |
π | ||
odpowiedź to | ||
2 |
x | x | |||
f(x)=2*(2*sin | *cos | )−√2⇔ | ||
4 | 4 |
x | ||
f(x)=2*sin | −√2 | |
2 |
x | ||
2*sin | −√2=0⇔ rozwiążemy w przedziale (0,2π) | |
2 |
x | √2 | |||
sin | = | ⇔ | ||
2 | 2 |
x | π | x | π | ||||
= | lub | =π− | |||||
2 | 4 | 2 | 4 |
π | 3π | |||
x= | lub x= | |||
2 | 2 |
π | 3π | ||
< | |||
2 | 2 |
π | ||
x= | ||
2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |