matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trygonometria
Monika:
1
Wykaż, że jeśli dla pewnego kąta ostrego α spełniony jest warunek sin
2
α−sinα+
=0 to:
4
α=30stopni
1
Zapis lewej strony ma wyglądać tak⇒[sinα−
]
2
2
Może ktoś wytłumaczyć czemu tak?
2 lut 20:59
Benny:
sinα=a
1
=b
2
a
2
−2ab+b
2
=(a−b)
2
2 lut 21:02
Monika:
Dzięki
2 lut 21:33