Naszkicuj wykres
Obrałemcęzure: rozwiąż nierówność
lx2−8l > x2 +2x +4
Wychodzi mi to tak :
x3−8 > x2 +2x +4
W(3)=0
x1=1−pierwiastek 5
x2=1+pierwiastek 5
Oraz
x3 −8 < −x2−2x−4
W(1)=0
Δ=0
x0=−1 i mam problem z narysowaniem wykresu i jakie przypadki
odrzucić dodam że odpowiedź to (−∞,1)u(3,∞)
2 lut 20:11
Obrałemcęzure: ktoś chce pomóc

?
2 lut 20:25
Tadeusz:
to może zdecyduj się ... tam jest |x3−8| czy |x2−8|
2 lut 20:28
Obrałemcęzure: x3 sory mój błąd
2 lut 20:31
Eta:

1/ x
3−x
2−2x−12>0 lub 2/ x
3+x
2+2x−4<0
(x−3)(x
2+2x−4)>0 lub (x−1)(x
2+2x+4)<0
x=3 v x
1= −1+
√5 v x
2=−1−
√5 x=1
x∊(x
2, x
1) U (3,
∞) lub x∊(−
∞, 1)
Odp:
x∊( −∞, 1) U (3,∞)
2 lut 20:46
Obrałemcęzure: rozwiąż nierówność
lx3−8l > x2 +2x +4 tutaj jest poprawiona
2 lut 20:46
Obrałemcęzure: dzieki
2 lut 20:48
Tadeusz:
tak to Ty mógłbyś rozwiązywać gdyby było np
|x3−8|<4 to wtedy x3−8>−4 i x3−8<4
ale Ty masz
|x3−8|<x2+2x+4 i musisz policzyć w przedziałach
1o x<2 2o x≥2
−x3+8<x2+2x+4 x3−8<x2+2x+4
x3+x2+2x−4>0 itd
i bierzesz to co masz w rozpatrywanych przedziałach
2 lut 20:53
Obrałemcęzure: Eta jeszcze takie pytanie dlaczego (x−3)(x2+2x−4)>0 nie powinno być +4 ?
2 lut 20:57
ICSP: lx3−8l > x2 +2x +4
|(x−2)(x2 + 2x + 4) > x2 + 2x + 4
|x − 2| |x2 + 2x + 4| > x2 + 2x + 4
|x − 2| * (x2 + 2x +4 ) > x2 + 2x + 4
|x − 2| > 1
(x − 2 − 1)(x − 2 + 1) > 0
(x−3)(x−1) > 0
x ∊ (−∞ ; 1) ∪ (3 ; +∞)
2 lut 21:14