Narysuj obraz przedmiotu dla zwierciadła kulistego wiedząc, że f=1.8 m a x=0 5
załamana początkująca: Narysuj obraz przedmiotu dla zwierciadła kulistego wiedząc, że f=1.8 m a x=0 5 cm. Pomóżcie
20 gru 11:23
Mateusz: pomoge tylko uzbrój sie w cierpliwosc
20 gru 11:31
Mateusz:

| | R | |
ze wzoru na f oblicz sobie promien krzywizny tego zwierciadła f = |
| wiemy ponadto ze |
| | 2 | |
Zwierciadła wypukłe − to zwierciadła rozpraszające.
W zwierciadle kulistym wypukłym, powstają obrazy pozorne, mniejsze od przedmiotu i nie
odwrócone, czyli proste
wiemy ze x<f więc powstanie nam taki obraz
ty musisz to sobie zrobic w jakiejs skali nie wiem np 1:18 chociaz troche nie bardzo ta skala
musisz sobie dobrac odpowiednią z punktu O zaznaczasz cyrklem albo linijką obliczony promien
krzywizny oczywiscie w skali i potem przez ten punkt prowadzisz takie cos zaraz jeszce ci
wysle opis konstrukcji tak zebys wiedział/ła o co chodzi
20 gru 12:01
Mateusz:

konstrukcja obrazu Wybieramy:
1)promien biegnący z punktu b rownolegle do głównej osi optycznej ,ktorego przedłuzenie po
odbiciu przechodzi przez ognisko pozorne F
2)promien biegnący z punktu b tak ze jego przedłuzenie przechodzi przez ognisko pozorne F i po
odbiciu jest rownoległy do głownej osi optycznej przedłuzenia odbitych promieni 1 i 2
przecinają os po drugiej stronie zwierciadła punkt B
3)promien biegnący z punktu A przez srodek krzywizny zwierciadła i po odbiciu wracający po tej
samej prostej czyli wniosek obraz pozorny pomniejszony prosty niezaleznie od połozenia
przedmiotu obraz powstaje zawsze między ogniskiem a zwierciadłem
20 gru 12:15
Mateusz: hmm tylko ja sie rozpędziłem a nie zapytałem o jakie zwierciadło kuliste chodzi wklęsłe czy
wypukłe
20 gru 12:36
ojaklata:
31 mar 17:41