matematykaszkolna.pl
Narysuj obraz przedmiotu dla zwierciadła kulistego wiedząc, że f=1.8 m a x=0 5 załamana początkująca: Narysuj obraz przedmiotu dla zwierciadła kulistego wiedząc, że f=1.8 m a x=0 5 cm. Pomóżcie
20 gru 11:23
Mateusz: pomoge tylko uzbrój sie w cierpliwosc
20 gru 11:31
Mateusz: rysunek
 R 
ze wzoru na f oblicz sobie promien krzywizny tego zwierciadła f =

wiemy ponadto ze
 2 
Zwierciadła wypukłe − to zwierciadła rozpraszające. W zwierciadle kulistym wypukłym, powstają obrazy pozorne, mniejsze od przedmiotu i nie odwrócone, czyli proste wiemy ze x<f więc powstanie nam taki obraz ty musisz to sobie zrobic w jakiejs skali nie wiem np 1:18 chociaz troche nie bardzo ta skala musisz sobie dobrac odpowiednią z punktu O zaznaczasz cyrklem albo linijką obliczony promien krzywizny oczywiscie w skali i potem przez ten punkt prowadzisz takie cos zaraz jeszce ci wysle opis konstrukcji tak zebys wiedział/ła o co chodzi
20 gru 12:01
Mateusz: rysunekkonstrukcja obrazu Wybieramy: 1)promien biegnący z punktu b rownolegle do głównej osi optycznej ,ktorego przedłuzenie po odbiciu przechodzi przez ognisko pozorne F 2)promien biegnący z punktu b tak ze jego przedłuzenie przechodzi przez ognisko pozorne F i po odbiciu jest rownoległy do głownej osi optycznej przedłuzenia odbitych promieni 1 i 2 przecinają os po drugiej stronie zwierciadła punkt B 3)promien biegnący z punktu A przez srodek krzywizny zwierciadła i po odbiciu wracający po tej samej prostej czyli wniosek obraz pozorny pomniejszony prosty niezaleznie od połozenia przedmiotu obraz powstaje zawsze między ogniskiem a zwierciadłem
20 gru 12:15
Mateusz: hmm tylko ja sie rozpędziłem a nie zapytałem o jakie zwierciadło kuliste chodzi wklęsłe czy wypukłe
20 gru 12:36
ojaklata: rysunek
31 mar 17:41