Rozwiąż nierówność
Obrałemcęzure: Rozwiąż nierówność
lx
3−8l > x
2 +2x +4 zał x
2 +2x +4 ≥ 0
robię to tak że
x
3−8 > x
2 +2x +4 oraz x
3 −8 < −x
2−2x−4
potem przerzucam na stronę żeby było > 0 lub <0 wyliczam ten wielomian i nie wiem co dalej

Help
2 lut 19:50
52: zastanawia mnie twoje założenie... czy jest ono w ogólne potrzebne ?
2 lut 19:52
Obrałemcęzure: 52 osatnio jak pytałem na forum to do rozwiązywania równań zakładali że x ≥ 0 więc nie wiem czy
dobrze robię

powiem ci ze w tym 1 przypadku W(3)=0 i x1 =1−pierwiastek 5 oraz x2 = 1+ pierwiastek 5
2 lut 19:55
Obrałemcęzure: Wychodzi mi to tak :
x3−8 > x2 +2x +4
W(3)=0
x1=1−pierwiastek 5
x2=1+pierwiastek 5
Oraz
x3 −8 < −x2−2x−4
W(1)=0
Δ=0
x0=−1 i mam problem z narysowaniem wykresu i jakie przypadki
odrzucić dodam że odpowiedź to (−∞,1)u(3,∞)
2 lut 20:01