matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Przekształcenie wzoru
Jacek:
Proszę o pomoc w przekształceniu poniższego wzoru w taki sposób, aby można było obliczyć d (czyli wzór na d, a nie na n):
u
2
n=
4d
2
2 lut 19:47
5-latek:
Obie strony przez 4d
2
pomozyc 4nd
2
=u
2
u
2
d
2
=
4n
u
2
d=
√
4n
2 lut 19:58
5-latek:
Pasuje ?
2 lut 20:06
Jacek:
tak, dziękuję bardzo za pomoc
2 lut 22:28