Zadanie Geometria
Druciara: Przekrój osiowy stożka jest trójkatem równobocznym o polu równym 16π3.Oblicz promień podstawy i
długość wyskości stożka.
2 lut 19:02
Janek191:
P = 16 π3 czy może P = 16 π cm2
2 lut 19:07
Gabi: Przekrój osiowy stożka jest trójkatem równobocznym o polu P równym 16√3.Oblicz promień
podstawy i długość wyskości stożka.
3 lut 18:18
Janek191:
| | a2 √3 | | 4 | |
PΔ = |
| = 16 √3 / * |
| ⇒ a 2 = 64 |
| | 4 | | √3 | |
a =
√64 = 8
2 r = 8
r = 4
====
============================
3 lut 21:07
3 lut 21:13
Janek191:
Jak ładnie
3 lut 21:14
Eta:
Gabi .... czekała jeszcze na wyznaczenie H=..... ( czyli na
gotowca
3 lut 21:29