matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granice ciągów
Edek:
Granice
Mam problem z tymi granicami ciągów: a) a
n
= n
3
√
2
−
3
√
2n
3
+5n
2
−7
n!
b) a
n
=
n
n
4
c) a
n
= (1−
)
n
n
2
1
d) a
n
= (1+
)
2
n+1
2
n
w ostatnim punkcie, czyli d potęga wygląda następująco 2
n+1
proszę o pomoc, bo zostały mi tylko te przykłady do zrobienia
20 gru 11:23