Potrzebna mi pochodna do stycznej 2x+1/x^2+1
PIOTR: Potrzebna mi pochodna do stycznej
2x+1/x2+1
2 lut 18:54
jakubs: No to policz

Wzory znasz ?
2 lut 18:56
PIOTR: wyszła mi pochodna 2−4x+2/x2+1
2 lut 18:59
Janek191:
więc
| | 2*(x2 +1) − (2 x + 1)* 2 x | | 2 x2 + 2 − 4 x2 −2 x | |
f '(x) = |
| = |
| = |
| | (x2 +1)2 | | (x2 +1)2 | |
| | − 2 x2 − 2 x + 2 | |
= |
| |
| | ( x2 + 1)2 | |
2 lut 18:59
Janek191:
Wzór na pochodną ilorazu funkcji:
| | f | | f ' *g − f * g ' | |
[ |
| ] ' = |
| |
| | g | | g2 | |
2 lut 19:01
PIOTR: ja jak mam równanie styczenj do wykresu funkcji to f'(xo)*(x−x0)+f(xo) trzeba mnozyc na
egzaminie
przez x−xo czy mozna zostawic podstawiajac tylko pochodna xo i funkcje xo?
2 lut 19:08