Mariusz:
| | π | |
arccos(x)+arcsin(x) = |
| |
| | 2 | |
| | π | |
arccos(x) = |
| − arcsin(x) |
| | 2 | |
| | π | |
arccos(sin(x)) = |
| − arcsin(sin(x)) |
| | 2 | |
arcsin(x) i sin(x) są funkcjami do siebie odwrotnymi więc
| | π | | π | |
arcsin(sin(x)) = x , gdy x ∊ <− |
| ; |
| > |
| | 2 | | 2 | |
Jeżeli x jest poza podanym wyżej przedziałem trzeba dodać odpowiednią , całkowitą
wielokrotność okresu sinusa
To powinno pomóc w narysowaniu wykresu
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Mnie jakoś nie przeszkadza że M przypomina stare wątki bo zauważcie że
przypomina tylko te wątki w których nikt nie odpowiedział