Nierówności
Marcin: Dna jest funkcja 2−4/x. Rozwiąż nierówność. f(x+1)/f(x−1)>0 (to jest ułamek)
D: x∊R\{0}
Dziedzina tej nierówności: x∊R\{−1,1,3}
(2−4/(x+1))/(2−4/(x−1))>0 (ułamki)
(2−4/(x+1))*(2−4/(x−1))>0
Sprowadzam do wspólnego mianownika i wychodzi:
(2x−2)/(x+1)=0 v (2x−6)/(x−1)=0 (to jest dalej ułamek)
(2x−2)*(x+1)=0 v (2x−6)*(x−1)=0
x=−1 v x=1 v x=1 v x=3
Żadne z tych miejsc nie wchodzi do dziedziny, czyli ostateczna odpowiedź to:
f(x+1)/f(x−1)>0⇔x∊R
Czy to jest poprawna odpowiedź?
2 lut 17:56
Marcin: Wszystkie "/" funkcjonują jako kreski ułamkowe czy jak to się tam nazywa. Poprawnie zrobiłem?
2 lut 17:57