do wykresu funkcji f(x)=-2(x-4)(x 8) nalezy punkt:
Pawcio: do wykresu funkcji f(x)=−2(x−4)(x+8) nalezy punkt:
a) A=(−2,−36)
b) B=(−2,−24)
c) C=(−2,24)
d) D=(−2,72)
prosze o pomoc
20 gru 10:31
Edek: Pawcio popatrz pierwsza współrzędna każdego punktu to x a druga to y
a) A=(−2,−36) , czyli x=−2 , y=−36
nasze równanie ma postać f(x)=−2(x−4)(x+8) → y=−2(x−4)(x+8)
podkładamy do naszego równanie nasze liczby
−36=−2(−2−4)(−2+8)
−36=−2*(−6)*6
−36=72
co oczywiście jest sprzecznością, sprawdzamy dalej
w tym podpunkcie w którym liczby będą sobie równe wówczas ten punkt należy do wykresu

zrób sam
20 gru 11:45
Pawcio: aha to o to chodzi

wielkie dzieki
20 gru 12:06
aga:

−4
−1
21 wrz 12:36