Oblicz równanie trygonometryczne
Foksprad: Hej wszyskim!
Mógłby mi ktoś podpowiedzieć co dalej trzeba zrobić, jakiego wzoru użyć?

(sinx+cosx)
2=cos2x
Tak liczyłem:
sin
2+cos
2+2sinxcosx−cos2x=0
2sinxcosx−cos2x= −1
cos(
πx−2x)−cos2x= −1
−2sin
π4sin(
π4−2x)=−1
Dalej nie wiem co zrobic aby to obliczyć

Pomoże ktoś?
2 lut 17:53
Jack: cos2x = cos2x − sin2x
2sinxcosx + sin2x + cos2x − cos2x + sin2x = 0
2sinx cosx + 2sin2x = 0
2sinx(cosx + sinx) = 0
2sinx = 0 lub cosx + sinx = 0
sin x = 0 lub sinx = − cos x
dalej dasz rade?
2 lut 18:04
Foksprad: Dalej dam rade

Mam jeszcze taki przykład:
cos
x2 −cosx−1=0
W tym juz totalnie nie wiem od czego zacząć

Jakieś porady?
2 lut 18:59