Krzywe stożkowe.
Lim: Wyznaczyć współrzędne ogniska, wierzchołka oraz podać równanie kierownicy paraboli o równaniu:
a) y2=12x
b) y=x2+6x
2 lut 17:44
Lim: Proszę tylko o wytłumaczenie.
2 lut 18:07
kolczan: do podpunktu b
y = x(x+6) <= z tego widac miejsca zerowe ( 0 i −6)
mając miejsca zerowe wyznaczasz sobie wierzcholek (rowno odlegly od miejsc zerowych, czyli −3)
wartosc wierzcholka = f(−3)
2 lut 18:13
5-latek: Rownanie kanoniczne paraboli jest takie
y
2=2px
y
2=12x to 2p=12 to p=6
| | p | |
Ognisko ma wspolrzedne F=( |
| ,0) |
| | 2 | |
| | p | |
Rownanie kierownicy x=− |
| |
| | 2 | |
Wspolrzedne wierzchołka to początek układu wspolrzednych
2 lut 18:27