zrobilam rownanie ale mam za duzo niewiadomych :(
hanu: jak mam 2 punkty przez ktore przechodzi okrag i prosta na ktorej znajduje sie srodek to jak
obliczyc promien
20 gru 10:14
hurt: to zależy jakie te punkty bo jak należą do tej prostej przechodzącej przez środek to sprawa
jest prosta
20 gru 10:45
hanu: nie naleza niestety
20 gru 11:06
hanu: wpadl ktos na jakis pomysl

?
20 gru 15:29
123: podaj całe zadanie , wraz z danymi
20 gru 15:31
hanu: Okragprzechodzi przez punkty A=(0,3), B=(4,5) a jego srodek nalezy do prostej o rownaniu y=x−2.
wyznacz rownanie tego okregu
20 gru 15:34
hanu: robilam to wczoraj do 4 nad ranem ale powychodzily mi jakies dziwne liczby...
20 gru 15:37
123: Widziałem gdzieś już te zadanie ...
Ok, mi się wydaje że to tak powinno wyglądać
równanie okręgu :
(x−a)2+(y−b)2=r2
, jeżeli środek okręgu S(a,b) należy do prostej y=x−2 , to b=a−2
teraz podstawiamy punkty A i B , otrzymując 2 równania
(0−a)2+(3−a+2)2=r2
(4−a)2+(5−a+2)2=r2
i teraz trzeba to rozwiązać, tak mi się wydaje....
20 gru 15:40
hanu: wczoraj je dodalam.... robilam tak ale nie wiem dlaczego mi nie chce wyjsc...
20 gru 15:43
Nikka: dokładnie 123

trzy równania − trzy niewiadome... pozostaje rozwiązać
20 gru 15:43
hanu: (x−3
13)
2+(x−1
13)
2=13
89
tak mi wyszlo..dziekuje za pomoc



20 gru 15:54
123: Dzięki za potwierdzenie Nikka
20 gru 15:55