zz
Hgw: w jakiej innej postaci można zapisać tą liczbę w odp jest
√5+5−
√30 a mi po rozszerzeniu
wychodzi inna/
2 lut 16:59
Jack: Próbowałeś mnożyć przez sprzężenie?
2 lut 17:13
iryt:
Po co to chcesz zmieniać?
| 10 | | (√5+√6)−1 | |
| * |
| = |
| (√5+√6)+1 | | (√5+√6)−1 | |
| | 10*[(√5+√6)−1] | |
= |
| = |
| | (√5+√6)2−1 | |
| | 10*(√5+√6−1) | |
= |
| = |
| | 5+6+2√30−1 | |
| | 5*(√5+√6−1) | | √30−5 | |
= |
| * |
| = |
| | 5+√30 | | √30−5 | |
| | 5*(√5+√6−1)*(√30−5) | |
= |
| = |
| | 30−25 | |
=
√5*30−5
√5+
√6*30−5
√6−
√30+5=
=5
√6−5
√5+6
√5−5
√6−
√30+5=
√5+5−
√30
2 lut 17:29
Eta:
| 10 | | (1+√5)−√6 | | 10(1+√5−√6) | |
| * |
| = |
| = |
| (1+√5)+√6 | | (1+√5)−√6 | | 2√5 | |
=(1+
√5−
√6)*
√5=
√5+5−
√30
2 lut 17:35