Oblicz pochodną funkcji.
Loreado: Oblicz pochodną funkcji f(x)=x
2(x
2−1)
3
Wynik wynosi f'(x)=2x(x
2−1)
2(4x
2−1)
Wiem, że jest to funkcja złożona, ale wynik mi nie wychodzi

Mógłby ktoś pokazać mi pokazać jak to rozwiązać?
2 lut 16:01
Ania:
f'(x)= (x2)'*(x2−1)3+(x2)*[(x2−1)3]'
cdn
2 lut 16:06
Ania: f'(x)= 2x*(x2−1)3+ x2*[(x2−1)3]' <−−− to traktujemy jako x3
2 lut 16:17
Ania: 2x*(x2−1)3 + x2 * 3(x2−1)2 * (x2−1)'
2 lut 16:18
Ania: 2x*(x2−1)3 + x2* 3(x2−1)2 * 2x
2x(x2−1)3 + x2*6x(x2−1)2
2 lut 16:20
Ania: poprawka :
2x*(x2−1)3 + x2 * 3(x2−1)2 −(x2−1)'
2 lut 16:22
Ania: Ok :
a więc całościowo będzie tak :
2x(x2−1)3 + x2*3(x2−1)2* 2x
I teraz mnożysz , powinno wyjść
2 lut 16:35
Loreado: Właśnie tą postać miałem już, ale nie wiem jak to wymnożyć by dostać wynik u góry.
2 lut 16:52
piotr: 2x(x2−1)3 + 6x3(x2−1)2=(x2−1)2(2x(x2−1)+6x3)=(x2−1)2(x2−1+3x2)2x=
=(x2−1)2(4x2−1)2x
2 lut 17:57
Loreado: Dziękuje Wam bardzo.
2 lut 18:10