Prawdopodobienstwo
Michał : W urnie znajduje się 5 kul białych i pewna ilość kul czarnych . Ile powinno być kul czarnych
zeby przy losowaniu bez zwracania dwóch kul prawdopodobieństwo wylosowania 2 kul białych było
większe od 0,2.
Moje pytanie: Czy liczba czarnych kul może być równa 0?
2 lut 15:48
Janek191:
5 − ilość kul białych
n − ilość kul czarnych
| | | | ( 5 + n)! | |
I Ω I = | = |
| |
| | | 2*( 3 + n ) ! | |
| | | | 5 ! | | 4*5 | |
I A I = | = |
| = |
| = 10 |
| | | 2*3 ! | | 2 | |
| 10 *2*( n +3) ! | | 1 | |
| > |
| |
| ( n + 3) !*( n + 4)*(n +5) | | 5 | |
| 20 | | 1 | |
| > |
| |
| ( n +4)*)(n + 5) | | 5 | |
| | 1 | |
20 > |
| *(n +4)*( n +5) / * 5 |
| | 5 | |
100 > ( n +4)*( n + 5) = 9*10
n = 5
====
2 lut 16:27
Michał : A nie wychodzi nierówność kwadratowa?
2 lut 20:31