Zadania optymalizacyjne
xyz: Długość jednej podstawy prostopadloscianu jest równa 10m. Pole całkowite wynosi 138m2. Kiedy
objętość prostopadloscianu będzie największa ?
Wiemy ze 2(10× x) + 2 (10× y) + 2 (xy) = 138
Oraz ze Objętość V=10xy i co dalej ?
2 lut 15:10
xyz: Długość jednego z boków podstawy *
2 lut 15:11
iryt:
1) wyznaczyć y z pierwszej zależności.
2) podstawić do wzoru na objętość
3)obliczyć pochodną
4) wyznaczyć x dla którego V(x) ma maksimum.
2 lut 16:11
xyz: Ale nie mogę wyznaczyć samego y bo zostaje mi zawsze x
4 lut 11:33
xyz: Jakby nie było tego xy to okej i wiem co dalej robić ale nie mogę wyznaczyć ani y ani x
4 lut 11:34
kochanus_niepospolitus:
2(10x) + 2 (10y) + 2 (xy) = 138 −> 10x + 10y + xy = 69 −> 10y + xy = 69 − 10x −>
| | 69−10x | |
−> y(10+x) = 69 − 10x −> y = |
| |
| | 10+x | |
jak nie możesz?
4 lut 11:38