matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka sinus
kasia:
1
Całka z
sin4x
można ją tak obliczyć?
http://i.imgur.com/n2QcBWs.jpg
2 lut 14:05
3Silnia&6:
Nie, nie mozesz sobie zmienic x na t, a pozniej x traktowac jako stala.
1
sin4x
sin4x
=
=
= |cos4x = t, dt = ... | = ...
sin4x
sin
2
4x
1−cos
2
4x
2 lut 14:17