Potegowanie liczb zespolonej
Milosz: Zadanie brzmi: Napisać wzór de Moivre’a i następnie obliczyć (i √3 − √3)18. Wynik podać
w postaci algebraicznej.
Wyznaczyłem sobie moduł |z| = 3. Niestety nie potrafię wyliczyć kąta.
cosδ= − √3 3
sinδ = √3 3
Teraz pytanie, jak obliczyc δ bez uzycia kalkulatora (na egzaminie nie mozemy miec) ?
2 lut 13:27
Bogdan:
pokaż, jak obliczyłeś moduł
2 lut 13:56
Jack: |z|=√√32√32
2 lut 14:05
Jack: Czyli |z|=
√6 a nie 3
2 lut 14:05
Bogdan:
czyli = √3 + 3 = ...
2 lut 14:06
Jack: Bogdan, a czy umiesz może policzyć ekstremum w otoczeniu punku? Dodałem nowe zadanie na forum
nie mam pojęcia jak się za to zabrać.. Normalne ekstremum umiem policzyć
2 lut 14:09
Milosz: Fakt, w glowie juz sie miesza od tego natloku wzorow. Dzieki wielkie
2 lut 14:13
2 lut 16:22