Statystyka
Ania: Ile jest liczb stucyfrowych o sumie cyfr równej 4 ? Proszę o dokładne wytłumaczenia skąd co się
bierze
2 lut 13:09
Bogdan:
To jest zadanie z kombinatoryki.
1 + 1 + 1 + 1 = 4, cztery jedynki i 96 zer, jedynka jest na pierwszym miejscu w zapisie
liczby,
trzeba jeszcze wstawić pozostałe 3 jedynki na trzech dowolnych miejscach z 99 miejsc.
1 + 1 + 2 = 4, 97 zer, jedynka lub dwójka na pierwszym miejscu, pozostałe dwie cyfry (1 i 1
lub 1 i 2) trzeba wstawić na dowolnych dwóch miejscach z 99 miejsc.
2 + 2 = 4, 98 zer, dwójka na pierwszym miejscu, druga dwójka na dowolnym miejscu z 99 miejsc.
Cyfra 4 na pierwszym miejscu i za nią 99 zer.
Czy to już wszystkie przypadki?
2 lut 13:31
Ania: A 3 ? W przypadku gdy jest 3 i gdzieś wypadła 1 ? No i 4 jak są same 0 ?
2 lut 14:21
Bogdan:
Zadałem pytanie: "czy to już wszystkie przypadki?" żeby sprowokować Ciebie do samodzielnej
analizy zadania. Oczywiście rozpatrujemy przypadek: 3 + 1 = 4, wtedy mamy 98 zer, trójka
na pierwszym miejscu i jedynka na dowolnym jednym miejscu z 99 miejsc albo odwrotnie.
2 lut 16:27
Ania: A no dobrze, tylko teraz chodzi o to ,że jak to pomnożyć bo teoretycznie mam szkic i np 299
raczej ciężko wymnożyć a odpowiedzią ma być pełna liczba ..
2 lut 16:38
2 lut 16:44
Bogdan:
No nie dałeś iryt szansy Ani na samodzielne dojście do rozwiązania zadania.
2 lut 16:52
iryt:
299 mnie do tego skusiło.
2 lut 16:53