Bardzo proszę o pomoc w zadaniu:
Mania: | | 2π | | 11π | |
Oblicz wartość wyrażenia sin( |
| ) + cos( |
| ). Zakoduj cyfrę jedności oraz dwie |
| | 3 | | 3 | |
pierwsze cyfry po przecinku rozwinięcia dziesiętnego otrzymanego wyniku.
Proszę chociaż o jakąś wskazóweczkę, od jakiej własności/wzorku zacząć rozwiązywanie.
2 lut 13:04
Bogdan:
Wzory redukcyjne
| | 2π | | π | | π | |
sin |
| = sin(π − |
| ) = sin |
| = ... |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 11π | | π | |
cos |
| = cos(4π − |
| ) = ... |
| | 3 | | 3 | |
2 lut 13:18
Mania: a jak sobie później poradzić z tym cosinusem? O.o
2 lut 14:30
Bogdan:
| | π | | π | | π | | π | |
cos(4π − |
| ) = cos(2π + (2π − |
| )) = cos(2π − |
| ) = cos |
| = ... |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
2 lut 16:15
Mania: Dziękuję, teraz już wszystko jasne
2 lut 18:29