pomocy juz nie mam sily dzisiaj robic :(
ania: jest ktos

jak mam zapisac rownanie?
w zadaniu napisane jest ze sukienka przed obnizka kosztowala 100 zl a po obnizce 96,04 zl. dwa
razy obnizano ja o ten sam procent. o ile procent obnizono cene za kazdym razem
20 gru 01:27
Godzio:
100−p%100 − p%( 100−p%100 ) = 96,04
20 gru 01:28
ania: nich to przemysle
20 gru 01:29
Godzio: jak nie dasz rady to pomoge
20 gru 01:33
Godzio: wynik to 2%
20 gru 01:33
Godzio: napisze rozwiązanie bo już ide spać, na wszelki wypadek gdybyś sobie nie poradziła
| | p2 | |
3,96 = p%100 +p%100 − |
| *100
|
| | 100 | |
396 = 100p + 100p − p
2
0=−p
2 +200p − 396
Δ=38416
√Δ=196
| | −200 +196 | | −4 | |
p2= |
| = |
| = 2
|
| | −2 | | −2 | |
Odp: Cenę obniżono za każdym razem o 2%
20 gru 01:35
ania: raz mi wyszlo 1,98 a raz 2 %
20 gru 01:35
ania: delta mi dobrze wyszla a potem dalam a zamiast −100 to samo 100 hehe
20 gru 01:37
ania: dziekuje bardzo
20 gru 01:37
ania: jeszcze tylko 9 zadan mi zostalo.. hehe
20 gru 01:45
mac: xD powodzenia
20 gru 01:49
Michał: No to dawaj
20 gru 01:52
ania: bedzie mi sie po nocy snilo hehe
20 gru 01:53
mac: ile masz lat ?
20 gru 01:54
ania: a 19
20 gru 01:55
ania: wiem ze proste zadania az wstyd ze nie moge zrobic hehe
20 gru 01:55
mac: rób zadanie a nie

ja mam ~17
20 gru 01:56
ania: jak mam wyznaczyc rownanie okregu a mam podane tylko 2 punkty przez ktore okrag przechodzi i
rownanie prostej na ktorej znajduje sie jego srodek to moge ulozyc uklad rownan czy
niebardzo
20 gru 02:06
Michał: Możesz spróbować...
20 gru 02:15
Michał: Musiałabyś podać jaka to prosta i jakie to punkty
20 gru 02:16
ania: A=(0,3) B=(4,5) a prosta y=x−2
20 gru 02:16
mac:
20 gru 02:19
ania: hehe sliczny okrag
20 gru 02:20
mac: to nie okrąg tylko ania
20 gru 02:22
ania: ja nie mam jeszcze takich podkrazonych oczow
20 gru 02:23
mac:
20 gru 02:27
ania: a to co za aniol
20 gru 02:27
mac: anielica czy diablica ?
20 gru 02:28
mac: pewnie uczennica ;0
20 gru 02:29
ania: wole aniolki
20 gru 02:29
mac: dobrze ciesze sie ale jaka Ty jesteś ?
20 gru 02:30
mac: wyzywam Cię na kropko bicie
20 gru 02:33
ania: aniolkiem hehe
co zrobic z tym zadaniem co trzeba rownanie okregu wyznaczyc

zrobilam juz 3 inne a tego dalej nie moge zrobic
20 gru 02:34
ania: nie wiem nawet jak w to sie gra
20 gru 02:37
mac: a jutro anielico do kościółka wstaniesz ?na 6;00
20 gru 02:46
ania: ha a moge na 12 pojsc

jeszcze
20 gru 02:47
mac: a wstaniesz ?
20 gru 02:49
ania: moze mi sie uda jakos

a ty to co? tez do kosciola pasuje wstac
20 gru 02:50
mac: hmmm około 4:00 rano idę spać, mniej więcej 6:50 <i do kościołka >pobudka xd sen jest mi zbędny
20 gru 02:52
mac: o której panna zamierza śnić, marzyć o czymś ?
20 gru 02:54
ania: jak skoncze
20 gru 02:55
mac: a co skończysz < robić?>
20 gru 02:57
ania: jak to co

zadania
20 gru 02:58
mac: jesteśmy sami możesz śmiało pisać xD
20 gru 02:59
ania: ale chyba nie skoncze
20 gru 02:59
ania: jak sprawdzic czy np liczba 7
n+1 jest parzysta lub nie
20 gru 03:01
mac: chyba właśnie bijemy rekord odp

tworzymy historię
20 gru 03:03
ania: podpowiedaj przynajmniej jak zadania robic

ostatnie zrobilam..
20 gru 03:05
mac: 
z ilu ?
20 gru 03:06
ania: chodzi mi ze to co pisalam jak sprawdzic czy zawsze wyjdzie parzysta lub nie
20 gru 03:07
mac:

czy to coś ci przypomina ?
20 gru 03:13
ania: mi to na lozko wyglada...
20 gru 03:14
mac: radze skorzystać

czym prędzej
20 gru 03:15
Michał: ta liczba jest zawsze parzysta. potęga liczby 7 zawsze jest liczbą nieparzystą. a jeśli doda
się1 zawsze będzie to liczba nieparzysta
20 gru 03:16
ania: ostatnie zadanie robie i ide
20 gru 03:16
mac: na pewno cię plecy bolą przydał by sie masaż
20 gru 03:16
ania: mozna na maturze podstawic podstawic pare liczb zeby tym udowodnic jakas teze
20 gru 03:17
mac: sprawdzasz mnie ?
20 gru 03:19
mac: przecież dobrze wiesz
20 gru 03:19
Michał: Ostatnie cyfry kolejnych potęg liczny 7 to : 7,9,3,1,7,9,3,1,7...itd
Chyba można... To jest tak zwana metoda heurystyczna
20 gru 03:20
ania: musze rozpisac zadania wszystkie co robie pokolei i nie wiem czy moge podstawic zeby cos
udowodnic czy jak to zrobic...
20 gru 03:20
ania: michal a wiesz jak zrobic to zadanie z okregiem
20 gru 03:23
Michał: kurcze to już było dawno temu i nie pamiętam wszystkich wzorów. Powiem tylko tyle, że odcinek
prostej pomiędzy jej punktami przecięcia z okręgiem stanowi średnicę. Na tej podstawie
określasz promień. Z kolei z podanych punktów po podstawieniu do wzoru ogólnego na okręg
powinno Ci wyjść równanie. Ale nie jestem pewien. Piszę to z pamięci, a okręgi przerabiałem
lata temu więc wiele rzeczy już nie pamiętam. Musiałbym sobie przypomnieć ale już zbyt późna
pora. Jeśli chcesz mogę Ci to wytłumaczyć później, na maila
20 gru 03:28
ania: ide spac dobrej nocy i dziekuje za towarzystwo i pomoc
20 gru 03:28
ania: a dlaczego srednice
20 gru 03:29
mac: jego srodek
20 gru 03:30
Michał: no bo skoro przechodzi przez środek to tworzy średnicę
20 gru 03:31
ania: nie moge pojac tego pierwszego zdania...chyba juz zasypiam hehe
20 gru 03:32
ania: no nie moge zadnym sposobem zrobic
20 gru 03:39
mac: pa pa

zej* strona
20 gru 03:57