matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż układ równań
Michał:
Rozwiąż układ równań złożony z równań: x
2
+4y
2
−xy=10 oraz xy−x−2y=−2
2 lut 01:38
misiak:
xy−x−2y+2=0 x(y−1)−2(y−1)=0 (x−2)(y−1)=0 x=2 lub y=1 (x=2 i 2
2
+4y
2
−2y−10=0) lub (y=1 i x
2
+4−x−10=0)
2 lut 07:49