matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
uklad równan
lola:
⎧
x(y+z)=5
⎨
y(z+x)=10
⎩
z(x+y)=13
1 lut 23:13
Mila:
x(y+z)=5 y(z+x)=10 z(x+y)=13 −−−−−−−−−− xy+xz=5 xy+yz=10 xz+yz=13 −−−−−−−−−−−−− + 2xy+2xz+2yz=28 /:2 xy+xz+yz=14⇔yz=14−5⇔yz=9 xy=10−9 ⇔xy=1 xz=13−9⇔xz=4 ================ yz=9 i xy=1 i xz=4
xy
1
y
1
=
⇔
=
⇔z=4y
xz
4
z
4
y*4y=9
9
y
2
=
4
3
3
y=
lub y=−
2
2
To już dokończ
1 lut 23:30